spot_img

Очанка, Euphrasia officinalis

Семейство Живеничеви — Scrophularfaceae

Описание на Очанка, Euphrasia officinalis

Едногодишно тревисто растение с изправено, разклонено стъбло, високо 5–25 см, с яйцевидни, назъбени, приседнали листа, покрити с власинки. Цветовете са бели или бледорозови, с лилави жилки, дребни, приседнали в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, четириделна, венчето е с тръбица, по-дълга от чашката и двуустен отвор. Тичинките са 4. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти през юли—август.

Акценти: Очанка, Euphrasia officinalis, противовъзпалително, отхрачващо, затягащо, намалено зрение, катаракта, възпаление на очите, ечемик, при бронхит, грип, хрема, стомашно-чревни заболявания

Разпространение

Расте по ливадите, храстите и горите из цялата страна и в планините до 2000 м надморска височина.

Употребяема част – стръковете (Herba Euphrasia)
Химичен състав

Съдържа дъбилни вещества, етерично масло, горчиви и слузни вещества, антоциани, силициева киселина, синьо багрило, гликозиди с неизучен състав.
Основно действие

Противовъзпалително, отхрачващо, затягащо.

Събиране и съхранение на очанка

Използваемата част от билката е наземната. Бере се по време на растежа, а именно – юли-август месец. Трябва да се изсуши на сянка или в сушилня, но на температура не по-висока от 40 градуса. Допустимата влажност при съхранението й е около 12%.

Срокът на годност на нарязаната на дребни части очанка е две години, а цялата билка може да се съхранява до 3 години, без да загуби своите качества.
Приложение:

външно при: намалено зрение, катаракта, възпаление на очите, ечемик.
Вътрешно:  при бронхит, грип, хрема, стомашно-чревни заболявания.
Употреба: 2 супени лъжици се запарват в 500 мл вряща вода за 30 мин. Прецежда се.Пие се 3- пъти по 100 мл преди храна. За очни бани се прецежда през памук и марля.

очанка

ГРАДИНАОчанка, Euphrasia officinalis

- A word from our sposor -

spot_img