Петнист бял трън, Silybtini niarianum

0
32

Семейство Сложноцветни — Asteraceae (Compositae)

Описание Петнист бял трън, Silybtini niarianum

Едногодишно или двегодишно бодливо растение. Стъблото е 20 — 150 см високо, право, неразклонено или слабо разклонено, почти голо. Приосновните листа са с дръжки, пересто наделени 25 — 50 см дълги и 12 — 25 см широки, голи. Стъбловите листа са по-дребни и по-слабо наделени, приседнали, стъблообхващащи; листните дялове завършват с жълтеникавобели, твърди, до 8 мм дълги бодли. Цветните кошнички са единични, 2,5 — 3 см в диаметър с обвивка от бодливи листчета. Всички цветове са тръбести, пурпурночервени. Плодосемките са черни със сиви точки, продълговато яйцевидни, 6 — 8 мм дълги, лъскави, с хвърчилка от бели власинки. Цъфти юни — август.

Акценти:  Петнист бял трън, Silybtini niarianum, холеретично, възстановява черния дроб, жлъчни заболявания, хепатит, цироза, чернодробни заболявания

Разпространение

Расте край пътища и огради предимно в южните части на страната, сравнително рядко. Култивира се масово из Европа.

Употребяема част – плодосемките (Fructus Silybi).
Химичен състав

В плодовете на белия трън е изолирана флавоноидната субстанция силимарин, слузни вещества, тлъсто масло, смоли и др.
Основно действие

Холеретично, възстановява черния дроб и го предпазва от увреждания.
Експериментални и клинични данни: съдържащия се в семената на белия трън силимарин се показва като многообещаващо средство за лечение на черния дроб. Ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола.
Силимаринът показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в жлъчката.

Изследване проведено от немски учени през 1970г. показва, че тежко чернодробно увреждане, в резултат на отравяне с гъбата Зелена Мухоморка (Amanita), може да се избегне, ако в рамките на четиридесет и осем часа от поглъщането се приеме силимарин. В Германия, силимаринът също се използва успешно за лечение на хепатит и цироза на черния дроб.

Прилага се при: жлъчни заболявания, хепатит, цироза и други чернодробни заболявания.

Употреба: 1 чаена лъжица счукани семена се запарва с 400 мл вряща вода за 1 час. Пие се 3 пъти по 120 мл преди ядене.

Петнист бял трън

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.