Петнист бял трън, Silybtini niarianum

Семейство Сложноцветни — Asteraceae (Compositae)

Описание Петнист бял трън, Silybtini niarianum

Едногодишно или двегодишно бодливо растение. Стъблото е 20 — 150 см високо, право, неразклонено или слабо разклонено, почти голо. Приосновните листа са с дръжки, пересто наделени 25 — 50 см дълги и 12 — 25 см широки, голи. Стъбловите листа са по-дребни и по-слабо наделени, приседнали, стъблообхващащи; листните дялове завършват с жълтеникавобели, твърди, до 8 мм дълги бодли. Цветните кошнички са единични, 2,5 — 3 см в диаметър с обвивка от бодливи листчета. Всички цветове са тръбести, пурпурночервени. Плодосемките са черни със сиви точки, продълговато яйцевидни, 6 — 8 мм дълги, лъскави, с хвърчилка от бели власинки. Цъфти юни — август.

Акценти:  Петнист бял трън, Silybtini niarianum, холеретично, възстановява черния дроб, жлъчни заболявания, хепатит, цироза, чернодробни заболявания

Разпространение

Расте край пътища и огради предимно в южните части на страната, сравнително рядко. Култивира се масово из Европа.

Употребяема част – плодосемките (Fructus Silybi).
Химичен състав

В плодовете на белия трън е изолирана флавоноидната субстанция силимарин, слузни вещества, тлъсто масло, смоли и др.
Основно действие

Холеретично, възстановява черния дроб и го предпазва от увреждания.
Експериментални и клинични данни: съдържащия се в семената на белия трън силимарин се показва като многообещаващо средство за лечение на черния дроб. Ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола.
Силимаринът показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в жлъчката.

Изследване проведено от немски учени през 1970г. показва, че тежко чернодробно увреждане, в резултат на отравяне с гъбата Зелена Мухоморка (Amanita), може да се избегне, ако в рамките на четиридесет и осем часа от поглъщането се приеме силимарин. В Германия, силимаринът също се използва успешно за лечение на хепатит и цироза на черния дроб.

Прилага се при: жлъчни заболявания, хепатит, цироза и други чернодробни заболявания.

Употреба: 1 чаена лъжица счукани семена се запарва с 400 мл вряща вода за 1 час. Пие се 3 пъти по 120 мл преди ядене.

Петнист бял трън

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search