БРЯСТ, полски бряст, Ulmus minor

Описание

Растението има дебел ствол и добре развита корона Короната на полския бряст е добре оформена и плътна, а дървото достига на височина до 35-37 метра. Дървото има сиво-кафява на цвят кора като клоните на възраст над 1-2 години са силно напукани и са с образувани плочки с правоъгълна форма. По-младите клони са покрити с гладка и тънка кора, която понякога е покрита с бели власинки.Листата на полския бряст са прости и с яйцевидна форма. Листата са твърди и грапави, а ръбът им е силно назъбен. Характерно за листата на полския бряст е, че те са несиметрични спрямо главната жила на листната петура. Листата на растението лесно се разпознават, тъй като лявата и дясната страна на листото не са еднакво развити. Листната петура разполага с 8-10 двойки странични жилки като те и техните разклонения завършват в зъбчетата на ръба на листото.

Акценти:  БРЯСТ, полски бряст, Ulmus minor, диария, трудно зарастващи рани, екземи, дерматити

БРЯСТ, полски бряст
Ulmus minor

Семейство Брястови – Ulmaceae

Разпространение

В България полският бряст се среща в районите до 1000 м надморска височина. Полският бряст е влаголюбив вид и расте предимно на по-плодородни почви близо до водни басейни.

Употребяема част

Кората на младите клонки, която се събира напролет преди да започне сокодвижението.
Химичен състав. Дъбилни вещества, слузести вещества, флобафени, горчиви вещества и др.
Лечебно действие. Адстрингентно, противовъзпалително, противодиарично.
Експериментални и клинични данни: Известно е, че отварата от корите на бряста, варена по-продължително време и сгъстена действа при трудно заздравяващи рани при външно приложение. Приет вътрешно водният екстракт добре повлиява при възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, диария.

Прилага се при:

В българската народна медицина корите на бряста се използват при дизентерия, трудно зарастващи рани, екземи, дерматити и др.

Употреба: 1 супена лъжица ситно нарязана кора от билката в 500 мл вряща вода се вари 5-10 минути. Кисне 30 минути. Прецежда се. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл, половин час преди храна.

РЕКЛАМА