БРЯСТ, полски бряст, Ulmus minor

Описание

Растението има дебел ствол и добре развита корона Короната на полския бряст е добре оформена и плътна, а дървото достига на височина до 35-37 метра. Дървото има сиво-кафява на цвят кора като клоните на възраст над 1-2 години са силно напукани и са с образувани плочки с правоъгълна форма. По-младите клони са покрити с гладка и тънка кора, която понякога е покрита с бели власинки.Листата на полския бряст са прости и с яйцевидна форма. Листата са твърди и грапави, а ръбът им е силно назъбен. Характерно за листата на полския бряст е, че те са несиметрични спрямо главната жила на листната петура. Листата на растението лесно се разпознават, тъй като лявата и дясната страна на листото не са еднакво развити. Листната петура разполага с 8-10 двойки странични жилки като те и техните разклонения завършват в зъбчетата на ръба на листото.

Акценти:  БРЯСТ, полски бряст, Ulmus minor, диария, трудно зарастващи рани, екземи, дерматити

БРЯСТ, полски бряст
Ulmus minor

Семейство Брястови – Ulmaceae

Разпространение

В България полският бряст се среща в районите до 1000 м надморска височина. Полският бряст е влаголюбив вид и расте предимно на по-плодородни почви близо до водни басейни.

Употребяема част

Кората на младите клонки, която се събира напролет преди да започне сокодвижението.
Химичен състав. Дъбилни вещества, слузести вещества, флобафени, горчиви вещества и др.
Лечебно действие. Адстрингентно, противовъзпалително, противодиарично.
Експериментални и клинични данни: Известно е, че отварата от корите на бряста, варена по-продължително време и сгъстена действа при трудно заздравяващи рани при външно приложение. Приет вътрешно водният екстракт добре повлиява при възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, диария.

Прилага се при:

В българската народна медицина корите на бряста се използват при дизентерия, трудно зарастващи рани, екземи, дерматити и др.

Употреба: 1 супена лъжица ситно нарязана кора от билката в 500 мл вряща вода се вари 5-10 минути. Кисне 30 минути. Прецежда се. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл, половин час преди храна.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search