Как се прави маслен извлек от лайка

Билките, които са подходящи за приготвянето на маслен извлек са: невен, жълт кантарион, лайка, мащерка. Използват се цветовете на растенията.

Когато ще приготвяте маслен извлек от лайка е препоръчително да наберете свежите цветове от лайка рано сутринта. Но може да използвате и сушени цветове от лайка.

Как се прави маслен извлек от лайка?

След като цветовете от лайка бъдат почистени, измити и подсушени, се нареждат в буркан или шише и се заливат с избраното растително масло – зехтин, шарлан, бадемово, гроздово…

Затварят се плътно и бурканът (шишето) се съхраняват на слънчево място за 30 – 40 дни, докато маслото се насити със съставките на растението.Разклащайте бурканчето периодично.

След този период, маслото се прецежда и пресипва в добре подсушени стъклени буркани (шишета). Съхраняват се на тъмно.

 

За какво се използва маслен извлек от лайка?

Маслен извлек от лайка е изключително подходящ за деликатна, чувствителна и алергична кожа. Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява зачервявания и рани. Действа дълбоко хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.Често премахва петна от лицето и тялото.

Как се прави мехлем от лайка?

С готовият маслен извлек от лайка може да направите и мехлем от лайка. Нужно е да имате пчелен восък, който да разтопите на водна баня, да добавите масленият извлек. Процесът трябва да е на ниска температура. Ако искате по-гъст мехлем, добавяте още восък като повтаряте процедурата – загряване на водна баня.

ЗАБЕЛЕЖКА : Някои хора може да развият алергии към лайката. Ако човек е алергичен към някое растение от семейство Сложносцветни (астра, глухарче, невен, бял равнец, пелин и др) е добре да си направи съответните тестове.

Трябва да се знае също, че лайката съдържа кумарин и може да действа като разредител на кръвта . Нужно се да се подхожда много внимателно, ако се приемат лекарства, разреждащи кръвта.

За по-голямата част от хората лайката е полезна и съвсем безопасна и доказателство за това е фактът, че хората я използват от векове .

РЕКЛАМА