14.4 C
София
сряда, септември 16, 2020
евтин куриер

Миконос посрещна Кристо и Ева в клип

Кристо в партньорство с Mikel Coffee, заснеха мащабния музикален клип  “Mama Bonita” Лято, лъскави яхти, тюркоазено синьо море. Такова бе лятото на двама наши талантливи...

Как се прави маслен извлек от лайка

Билките, които са подходящи за приготвянето на маслен извлек са: невен, жълт кантарион, лайка, мащерка. Използват се цветовете на растенията.

Когато ще приготвяте маслен извлек от лайка е препоръчително да наберете свежите цветове от лайка рано сутринта. Но може да използвате и сушени цветове от лайка.

Как се прави маслен извлек от лайка?

След като цветовете от лайка бъдат почистени, измити и подсушени, се нареждат в буркан или шише и се заливат с избраното растително масло – зехтин, шарлан, бадемово, гроздово…

Затварят се плътно и бурканът (шишето) се съхраняват на слънчево място за 30 – 40 дни, докато маслото се насити със съставките на растението.Разклащайте бурканчето периодично.

След този период, маслото се прецежда и пресипва в добре подсушени стъклени буркани (шишета). Съхраняват се на тъмно.

 

За какво се използва маслен извлек от лайка?

Маслен извлек от лайка е изключително подходящ за деликатна, чувствителна и алергична кожа. Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява зачервявания и рани. Действа дълбоко хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.Често премахва петна от лицето и тялото.

Как се прави мехлем от лайка?

С готовият маслен извлек от лайка може да направите и мехлем от лайка. Нужно е да имате пчелен восък, който да разтопите на водна баня, да добавите масленият извлек. Процесът трябва да е на ниска температура. Ако искате по-гъст мехлем, добавяте още восък като повтаряте процедурата – загряване на водна баня.

ЗАБЕЛЕЖКА : Някои хора може да развият алергии към лайката. Ако човек е алергичен към някое растение от семейство Сложносцветни (астра, глухарче, невен, бял равнец, пелин и др) е добре да си направи съответните тестове.

Трябва да се знае също, че лайката съдържа кумарин и може да действа като разредител на кръвта . Нужно се да се подхожда много внимателно, ако се приемат лекарства, разреждащи кръвта.

За по-голямата част от хората лайката е полезна и съвсем безопасна и доказателство за това е фактът, че хората я използват от векове .

Latest Posts

Миконос посрещна Кристо и Ева в клип

Кристо в партньорство с Mikel Coffee, заснеха мащабния музикален клип  “Mama Bonita” Лято, лъскави яхти, тюркоазено синьо море. Такова бе лятото на двама наши талантливи...

Антон Дончев: Българският народ за първи път се отърва от страха си

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път...

Теодора Димова: Други сили подронват автентичността на гражданската енергия

Сблъскват се две неща на тези протести – автентичният гняв и неговият двойник. Това заяви за БГНЕС известната българска писателка Теодора Димова,...