15 приложения на лайката

1 . Успокоява стомашни проблеми. Лайката е доста известна с това, че успокоява стомаха и облекчава стомашно-чревни проблеми. Тя помага също и при сутрешно гадене по време на бременността.

2 . Лекува рани. Още в древна Гърция, в Рим и Египет са използвали мехлем, който помагал за по-бързото зарастване на раните. По-долу цитираме рецептата на този мехлем по материали на Бетси Джабс от http://www.diynatural.com

3 . Намалява отоците. Лайката е чудесно противовъзпалително средство. Тя може да се използва за намаляване на отоците от рани, дори успешно може да се приложи вътре в окото. При конюктивит, например, се прави слаб чай, охлажда се и памучният тампон, натопен в чая се поставя върху окото, така че да влезе малко чай и в самото око. Така се оставя няколко минути и процедурата може да се повтаря по няколко пъти на ден.

4 . Антиоксидант. Освен, че е чай с чудесен вкус, лайката е пълна с антиоксиданти.

5 . Стабилизира кръвната захар. Лайката   може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Но тя действа ефективно също и за повишаване на кръвната захар при хипогликемия.

6 . Антибактериални свойства. Лайка е ефикасна при бактериални инфекции. Тя може да се използва за промиване на рани, за да убие бактериите при ожулвания и порязвания.

7 . При настинки и грип. Пиенето на чай от лайка в съчетание с инхалации с билката помага за по-бързото оздравяване при настинка и грип.

8 . Намалява мускулните спазми. Лайката съдържа аминокиселината глицин, която се смята,че помага за успокояване на мускулните спазми. Това може да бъде особено полезно при менструални крампи. Лайката успокоява стомаха в същото време и може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС.

9 . Подпомага съня. Чаят от лайка отдавна се използва като средство за спокоен сън.

10 . Облекчава хемороиди. Когато се приема вътрешно, лайката помага за облекчаване на хемороидите. Тя може да се използва за измиване или да се приложи с влажен памучен тампон директно върху хемороидите.

11 . При лечение на рак. Като продължение на антиоксидантните й свойства е доказано, че лайката може да унищожава някои видове рак. Под форма на чай, тя може да помогне за изчистване на лимфните възли. Лайката успокоява стомаха и помага при някои аспекти на химиотерапията.

12 . Кожни проблеми. Лайката е най-ефикасна под форма на чай, а течностите се обработват от черния дроб – следователно билката може да  помогне и при кожни проблеми. Смята се, че някои кожни проблеми като екзема и акне започват в черния дроб. Когато черният дроб се поддържа в добра форма, тези проблеми се проявяват в съвсем лека форма

13 . Нежно почистване. Лайка може да се използва за промивка на рани и дори вътре в очите, а също така може да се прилага при бебета и слаби, немощни или възрастни хора. Тя е много нежно  средство за почистване, което може да се използва в почти всяка ситуация.

14 . Безкофеинова напитка. Лайката е чудесна напитка, при това без никакъв кофеин.

15 . Ледени кубчета. Чаят от лайка може да се замрази на ледени кубчета. Кубчетата са могат да се добавят в  напитки, без да разводняват вкуса на питието. Замразената лайка може се прилага успешно върху мястото на ужилване от пчела – кубчето се поставя за няколко минути на мястото на ухапването и лайката ще успокои болката и сърбежа и ще изтегли отровите…

 

Източник http://zdraveto.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search