Лечебни свойства на вкусната земна ябълка

Лечебната Земна ябълка или наричана още Гулия!

Основни потребители на земната ябълка са лица, страдащи от: захарен диабет, малокръвие, болни бъбреци и черен дроб, стомах, атеросклероза, хипертония, полиартрит, лъчева болест, нарушен въглеводороден обмен, онкологични заболявания.

Консумацията на земна ябълка може да регулира кръвното налягане и да действа благоприятно на храносмилателната система, а освен това е много подходящо средство за повишаване на имунитета.

Който хапва редовно земна ябълка, той пречиства кръвта си, черния дроб и бъбреците, тъй като тя има способността да изважда от организма различни замърсявания и тежки метали.

Народната медицина използва земната ябълка за лечение на исхемична болест на сърцето, тахикардия, хипертония. Прилага се при стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, подагра, анемия, камъни в бъбреците, цистит, атеросклероза, туберкулоза, панкреатит. Сурова или сготвена, целебната грудка усилва имунитета, извежда токсините и тежките метали от тялото, намалява холестерола, пази от инфаркт и инсулт.

Настойка от земната ябълка във вино е използвана от знахари за лечение на сърдечни заболявания. Кашица от смляна земна ябълка се прилага външно при полиартрит и ревматизъм, при екземи, псориазис, изгаряния, пише вестник „Всичко за семейството“.

Вкусната земна ябълка доставя на организма:витамините B1, В2, С, каротин, пектин, белтъчини, аминокиселини, калий, цинк, фосфор, желязо. Заради съдържанието на инулин – естествен полизахарид, подобрява метаболизма. Инулинът е натурален пребиотик, подходящ за диабетици, тъй като държи в нормални нива кръвната захар.

Малко познатата гулия е в състояние да изведе от организма всички вредни токсини и попаднали в него отровни вещества.

Настойка от гулия може да бъде приготвена по няколко начина. Първият начин е добре познатият ни – с вода – лъжичка дрога, залята с чаша вода.

Настойката може да бъде приготвена и с вино. За период от петнадесет -двадесет дни около 150-200 грама корени от гулия престояват накиснати в половин литър вино. Следва филтрация на извлека и престояването му още два-три дни преди да се започне да се консумира с цел лечение.

След този период следва повторна филтрация. Дозата, в която трябва да се приема е по петнадесет капки. Необходимо е за деня да се направят поне три приема, като последният е задължително да се осъществи час-два преди лягане.

С прах от нарязана и изсушена на стайна температура гулия също може да си приготвите настойка. След изсушаването на растението, използвайте кафемелачка или хаванче, за да получите прах от него. Задължително е да съхранявате в херметически затворена кутия.

Настойката е възможно да бъде приготвена и с цветчета от кореноплода. Това се прави със събрани през месец септември и изсушени на сянка цветчета. Киснете цяла нощ в термос една супена лъжица от дрогата, залята с половин литър вода.

Лечението продължава едно десетидневие като запареното количество се разпределя на четири равни части, всяка от които е необходимо да бъде погълната половин час преди храна.

Същинско пиршество за сетивата е комбинацията й с домат, лук, ябълка , риган и зехтин. Пригответе вкусната салата като използвате две-три грудки гулия, един домат и ябълка и овкусете по с риган и зехтин.

Чай при високо кръвно.

При високо кръвно и аритмия пригответе си чай от земна ябълка, като използвате една чаен лъжичка настърган кореноплод. Залейте го с чаша гореща вода и оставете настойката да се кисне под капак за поне десет минути и приемайте четирикратно по чаша от нея.

Задължително приемайте преди храна. Добре е това да става поне двадесет минути преди да седнете на масата.

Благодарение на съдържащите се този позабравен кореноплод калций и магнезий хипертониците могат да захвърлят завинаги лекарствата за сваляне на кръвното.

Вторият елемент се съдържа дори в излишък в това растение. Приемът има протективен ефект върху сърдечната система, като я предпазва от усложнения и сериозни заболявания. Изхвърлянето му от организма се засилва при бъбречни увреждания, когато той се отлага в бъбречните каналчета и от там напуска организма.

Признак за незадържането му в тялото и бързото изхвърляне е оплакването от изтръпване на крайниците и сърдечни спазми. Лечебното растение пази не само сърцето, но и бъбречните каналчета от увреждания.

При анемия гулията е същинско съкровище, тъй като снабдява организма с липсващото му желязо. По няколко пъти на ден пациентът трябва да приема по половин чашка пресен сок от клубените на този природен дар. Всички останали методи за вътрешния прием на кореноплода също са изключително полезни и в този случай.

Композицията от полезни вещества не се изчерпва единствено до съдържанието на желязо, а се допълва от калций, магнезий, фосфор, манган, цинк и др.

При язва.

Полезната земна ябълка притежава уникалната способност да стимулира регенеративните процеси на поразените тъкани при язва и гастрит. Това се осъществява чрез засилване на кръвоснабдяването към лигавицата на всички тъкани в стомашно-чревния тракт. Приемайте по четири-пет пъти на ден по чаша настойка преди хранене.

В процентно отношение в сто грама клубени се съдържат рекордните осемнадесет процента желязо.

(bgbilka.com)

Земна ябълка за отслабване

Като ценен източник е на инулин, земната ябълка е полезна за отслабване, както и за обновяване на черния дроб, бъбреците, ставите и артериите. Спомага за нормализиране развитието на полезните чревни бактерии (пребиотичен ефект), както и за усвояването на някои минерали в дебелото черво (където инулинът се разгражда до бутирова киселина). Препоръчва се и при диабетзапекотоци и кистиподуване на коремаза засилване на имунната система и др. (http://bilki.pharmacy-bg.com)

Хранителна стойност и лечебни качества на земната ябълка: 100 г грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., освен това:

 
вода 78%
белтъчини 2.4%
мазнини 0.4%
въглехидрати 17.4%
баластни вещества 1.6%
калций 14 мг
желязо  3,4 мг
натрий  4 мг
витамин А  2 мг
витамин С 4 мг

 

 Какво може да направим с гулия, земна ябълка?

 

Квас от гулия за здраве и бодрост

От стари и изсушени  плодове гулия може да се приготви вкусен компот, без да се слага захар, или полезен квас. Нарежете корените, залейте ги със студена вода и ги оставете на топло място. След 3-5 дни квасът е готов.

Пресният сок от гулия се употребява за намаляване киселиността на стомаха при киселини. Сокът лекува още полиартрити  и има ясно изразено противовъзпалително действие.

Сокът от гулия нормализира работата на храносмилателните органи, премахва стомашните болки и чревните колики, помага при запек, влияе добре върху сърдечно-съдовата система, полезен е при атеросклероза, хипертония, тахикардия, исхемична болест на сърцето.

Отварата от гулия понижава кръвната захар и кръвното налягане, повишава хемоглобина, влияе благоприятно на задстомашната жлеза.

Хората в големите градове, които са с лоша екология,  трябва да включват гулията в менюто си, тъй като тя неутрализира вредните й последици. Тя извежда от организма солите на тежките метали, токсините, радионуклидите, излишъка от холестерин.Този антитоксичен ефект на гулията е благодарение на общото действие на инулина и целулозата.

Влиянието на гулията върху

сърдечно-съдовата система

Калият и магнезият, които се съдържат в гулията, позволява химическите препарати при хипертониците да се заменят с натуралното растение. Магнезят в нея е повече от този в лекарствата. Тя е едно натурално средство за лечение на анемия, хипертония, исхемична болест на сърцето, стенокардия;  предпазва от инсулти и инфаркти.

При приемането на много антибиотици и  противотуморни средства се увреждат бъбречните каналчета и се засилва изхвърлянето на магнезия от организма, а това води до безчувственост на крайниците, спазми на коронарните артерии, исхемия на миокарда, кардиомиопатия и пр. Употребата на гулия  предпазва бъбречните каналчета от увреждане и от усложнения.

 

Значението на гулията за стомашно-чревния тракт

На първо място инулинът свързва и извежда от организма много токсични и баластни вещества, които попадат в организма с храната.

Второ, той стимулира двигателната активност на стомашно-чревния тракт. Трето, инулинът и неговите фрагменти имат изразено жлъчегонно действие. Четвърто, съдържащите се в гулията полиненаситени киселини неутрализират болестотворното влияние на агресивните свободни радикали и недоокислените продукти от обяманата на веществата. Така в червата се създава алкална среда, необходима за нормалното ферментативно преработване на храната. Пето, гулията укрепва устойчивостта на храносмилателната система към бактерии, вируси и към различни паразити. Шесто, гулията има антисклеротични свойства и подобрява свойствата на съдовата стена,  усилва кръвоснабдяването на слизестата обвивка във всички отдели на стомашно-чревния тракт и тъканта на панкреаса, който произвежда много храносмилателни ферменти и хормони. Тези ефекти стимулират процесите на регенерация на поразените тъкани и следователно повишават ролята на гулията при гастрит, доуденит, ентерит, колит, панкреатит и дори при язва на стомаха и дванайсетопръстника.

 

Гулията и черният дроб

Заради своите чудни свойства гулията оказва комплексно влияние върху функционалната активност на черния дроб. Тя подобрява оползотворяването на глюкозата, подпомага синтеза на гликогена (полизахарид, който се синтезира в черния дроб), което означава, че осигурява високо ниво на енергийния обмен, което стимулира процесите на синтез на белтъчините, холестерина, жлъчните киселини.

Инулинът в гулията, възстановявайки дейността на стомашно-чревния тракт и частично обезвреждайки токсичните вещества в червата и кръвта, силно разтоварва черния дроб и така запазва неговите потенциални възможности. Тези твърдения са доказани в клинични изследвания.

Гулията е едно от най-ефективните средства за лечение на остър и хроничен хепатит.

 

Гулията – приятел на диабета

Гулията води до нормализиране или съществено изменение на съдържанието на глюкоза в кръвта и изчезването й в урината.  Ефектът е обусловен, от една страна, от забавеното всмукване на глюкозата от червата в кръвта, от друга страна, от активизираното усвояване на глюкозата. Когато човек дълго време е боледувал от диабет тип 2, когато се изтощават резервите на панкреаса,  с употребата на гулията се засилва изработването на собствен инсулин и като следствие – стабилизиране на показателите на кръвната захар на ниско ниво. С подобряването на въглехидратния обмен се променя и мастният обмен – намалява се нивото на холестерина и триглицеридите в кръвта, което предпазва от атеросклероза на кръвоносните съдове.

 

Гулията за укрепването на имунната система

Гулията влияе на тимуса. Изследване в Русия показало, че хора с имунодефицит при системна употреба на гулия значително подобряват показателите на клетъчния и хормоналния си имунитет.

Тя е полезна при  заболявания на ендокринната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система и черния дроб, помага също при туберкулоза, патология на бъбреците (глумерулонефрит, пиелонефрит, пикочнокаменна болест), анемия, възпалителни заболявания в гинекологичната област, професионални отравяния с тежки метали (олово, цинк, кобалт, никел) и радионуклиди (стронций-90, цезий-137), чести инфекции на горните дихателни пътища, грип, ангина, предтуморни заболявания, висок риск от злокачествени новообразувания; тя е добро средство профилактика срещу тях и е силно ранозарастващо и антибактериално средство.

 

Лечебни рецепти

При сърдечно-съдови болести, като малокръвие, хипертония, аритмия, нарушено кръвообращение, киселини,  освен това и при гастрит с повишена киселинност, се приема настойка от една чаена лъжичка дребно настъргана гулия, залята с една чаша гореща вода; настойката се употребята 4-5 пъти на ден, 20 минути преди хранене.

Сок от гулия се препоръчва при гадене, болки в стомаха или червата, продължителен запек. Приема се 2-3 пъти на ден, по една супена лъжица.

Приготвяне на настойка от гулия с вино: 150-200 г настъргана гулия се залива с половин литър сухо вино; престоява 15-20 дни, прецежда се и престоява още 2-3 дни; отново се прецежда ие приема по 15-20 капки три пъти на ден,  1-2 часа преди сън.

Настойка от стъбла и листа: вземат се стъбла и листа от горната част на растението. Вечерта две супени лъжици  се заливат с половин литър гореща вода; сместа престоява до сутринта, след това се прецежда. Настойката се приема четири пъти на ден преди ядене; курсът продължава 20 дни.

Настойка от цветовете на гулията: цветовете на гулията се събират през септември и се изсушават на сянка; вечерта се взема една супена лъжица сушени цветове и се заливат с половин литър гореща вода; сместа престоява до сутринта в термос; прецежда се и се пие четири пъти на ден преди ядене, по половин чаша, курсът продължава десет дни.

Приготвяне на прах от гулия. Гулията се нарязва на тънки парченца, без да се обелват корите, и се изсушава на сянка  на стайна температура; изсушените парчета се счукват в хаван, може да се смелят и в кафемелачка. Полученият прах съхранява всички полезни свойства на прясната гулия. От този прах се приготвят  настойки, напитки и лекарствени средства.

rasper-bg.com

Пpoтивoпokaзaниятa kъм yпoтpeбaтa на големи количества земна ябълка ce cъcтoят в индивидyaлнa нeпoнocимocт, пpeяждaнe и ckлoннocт kъм мeтeopизъм. (lechenie.bg)

Откъде за купя земна ябълка? Откъде да купя гулия?

Ако търсите земна ябълка с лечебна цел или дори само с профилактична или кулинарна, може да потърсите във фейсбук групи, производители, които отглеждат такава, но по екологичен начин, без използването на препарати. Такъв производител е Тихомир Трайков, вижте как отглежда земна ябълка в тази статия https://cvetno.info/otglezhdane-na-zemna-yabalka-guliya/

Може да се свържете с него на фейсбук профила му https://www.facebook.com/tihomir.traikov

гулия, земна ябълка

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search