Музиката – терапия за тялото, сърцето, ума и духа

Музиката е като храната – има такива които я обичат и ценят, има такива които просто я обичат, има и такива, които прекалено много подбират, но въпреки това солена или безсолна – всички я ценим. За разлика от храната, музиката по всякакви начин си играе със сърцето ни.
Изследвания, направени в Масачузетс показват, че сърцето ни имитира ритъма на музиката, когато я слушаме. Изследванията също така показват, не само че ритъма на сърцето се мени, но и че има значение дали сме музиканти или не. При хора с музикално образование при слушане на бърза музика темпото на дишане, както и сърцебиенето са ускоряват повече от тези на музикално неграмотните. Много са интересните проучвания и факти, свързани с музиката. Ето и някои от тях:

  • Усещането на изтръпване по кожата, което получаваме, когато слушаме приятна музика, е причинено от отделяното на допамин от мозъка, най-често в момента на кулминацията на песента.
  • Според учени, музиката може да активира емоционални, моторни и креативни дялове на мозъка.
  • През 2007 година проучвания потвърдили, че музиката и по специално класическата музика помага на растенията да растат по-бързо.
  • Песента на Селин Дион “My Heart Will Go On” била записана от първия път.
  • “Metallica” е първата и единствена група свирила на всички седем континента.
  • Любимите си песни избираме на база контекст. Макар да променяме вкуса си за музика и интересите си на база най-нови хитове, доказано е, че дълготрайните ни предпочитания се базират на емоционалната ангажираност, която създава конкретна песен.

Терапията с музика е позната от векове. Музиката насочва мрежата от неврони към организирано движение. Тази част от мозъка, която е отговорна за обработването на движенията, е свързана и с речта. По тази причина музиката е добро решение за хора, които имат затруднения с моториката или с речта.
Стилът музика, който слушаме, влияе на начина, по който виждаме заобикалящия ни свят. Сигурно е, че ако слушаме поне веднъж на ден хубава песен, това ще подобри здравето ни.

Ако искате да научите още интересни факти за музиката, чуйте звуковия файл.

Материалът Музиката – терапия за тялото, сърцето, ума и духа е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search