Оставка на председателя на РИК-Перник

Председателят на РИК в Перник Николай Цветков е подал оставка. Цветков, който бе член на РИК и на изборите през април, е от квотата на една от коалициите, участници в предстоящите избори. Дни след като Комисията по досиетата оповести имената на членове на районни избирателни комисии, свързани с Държавна сигурност, той е бил помолен от коалицията да се оттегли.

Николай Цветков е бивш прокурор, водил едни от най- тежките криминални дела. Той бе прокурор и по делото за водната криза в Перник. В момента работи като адвокат. Вербуван е в края на 1981 година по линия на Второ главно управление /контраразузнаване/ и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 година. Семейството му е от Западните покрайнини и след Ньойския договор роднините му остават в Сърбия.

„Навремето, за да мога да ходя в Югославия, където са роднините ми, всеки път ми създаваха проблеми – на мен и на по- малкия ми брат, понеже сме родени в Перник, а родителите ми и другите ми братя и сестри са родени в Сърбия. Един мой съученик, който работи в службите ми предложи да ме вербуват, за да нямам проблеми“, каза Цветков.

Той подчерта, че става дума за контраразузнаването и добави, че единственото изискване към него е било, ако някой се е опитвал да го вербува, докато е бил в тогавашна Югославия, да докладва. По думите му това така и не се е случило. Огласеният сега факт, не е нов, той е бил известен и Цветков не смята, че това накърнява авторитета му.

Материалът Оставка на председателя на РИК-Перник е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search