Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale

Семейство Грапаволистни — Boraginaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина от 50 до 100 см. Коренището е късо, черно, с дълги, разклонени корени, отвън тъмнокафяви до почти черни, а вътре белезникави. Стъблото е изправено, в горната част разклонено, ръбесто, отчасти крилато от низбягващи листа. Листата са последователни, 10 до 15 см дълги; приосновните и долните стъблени листа са продълговато яйцевидни, дълго заострени, в основата стеснени в крилата дръжка; горните са по-дребни, ланцетни, приседнали и низбягващи по цялата дължина на междувъзлията. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Венчето е тръ-бесто звънчевидно, на върха петделно, при разцъфтяване виолетово де пурпурно-червено, по-късно преминава в светлосиньо. Тичинките са 5, прикрепени за венеч-ката тръбица. Плодът при узряване се разпада на 4 черни, гладки, лъскави орехчета. Цъфти от май до юли.

Акценти: Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale, язва на стомаха и дванадесетопръстника, улцирозен колит, варикозни язви, незаздравяващи рани, маточни и белодробни кръвоизливи, навяхвания, счупване на кост, циреи, лимфни отоци

Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale

Разпространение

Расте по влажни места из крайречни храсталаци и като бурен край огради и пътеки из низините и предплани-ните на цяла България. Разпространено (обикновено единично) из цялата страна до 800 м надморска височина.

Употребяема част – Използуват се корените (Radix Syniphyti), събрани в края на лятото и през есента.

Химичен състав

Корените съдържат 0,8–1 % алантоин — вещество, което стимулира регенерацията на тъканите. Установени са пиролизидинените алкалоиди симфитин, ехинатин и лазиокарпин. Съдържат се също 10–15% слузни вещества, скорбяла, дъбилни вещества, смоли, танини, захароза, галова киселина, скорбяла, аспарагин, фенолни киселини, тритерпени и следи от етерично масло.
Основно действие. Регенеративно,предизвиква растеж на съединителнотъканни и костни клетки, противовъзпалително, противоязвено, ускорява зарастването на рани.
Експериментални и клинични данни: действието на черния оман е потвърдено от редица проучвания в различни страни. Като основа на активноста на билката се приемат наличните в растението танини и присъствието на алатонин. Доказано е, че аланонинът оказва стимулиращо въздействие върху разрастването на нови фибробласти.

Прилага се при: счупени кости,язва на стомаха и дванадесетопръстника, улцирозен колит, варикозни язви, незаздравяващи рани, маточни и белодробни кръвоизливи. Външно се препоръчва за лапи при навяхвания счупване на кост, циреи, лимфни отоци и др.
Употреба: 2 чаени лъжици в 300мл студена вода кисне 8 часа.Прецежда се.Същата билка се запарва за 10мин в 200мл вряща вода. Двата извлека се смесват и се пие на глътки за деня.

Не се препоръчва продължителна вътрешна употреба на билката!

Външно за компреси-1 шепа ч.оман+3-4 капки горещо олио+вряща вода се разбъркват до гъста каша и се поставя на марля за 20-тина минути.

Зарасличе

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search