spot_img

Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale

Семейство Грапаволистни — Boraginaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина от 50 до 100 см. Коренището е късо, черно, с дълги, разклонени корени, отвън тъмнокафяви до почти черни, а вътре белезникави. Стъблото е изправено, в горната част разклонено, ръбесто, отчасти крилато от низбягващи листа. Листата са последователни, 10 до 15 см дълги; приосновните и долните стъблени листа са продълговато яйцевидни, дълго заострени, в основата стеснени в крилата дръжка; горните са по-дребни, ланцетни, приседнали и низбягващи по цялата дължина на междувъзлията. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Венчето е тръ-бесто звънчевидно, на върха петделно, при разцъфтяване виолетово де пурпурно-червено, по-късно преминава в светлосиньо. Тичинките са 5, прикрепени за венеч-ката тръбица. Плодът при узряване се разпада на 4 черни, гладки, лъскави орехчета. Цъфти от май до юли.

Акценти: Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale, язва на стомаха и дванадесетопръстника, улцирозен колит, варикозни язви, незаздравяващи рани, маточни и белодробни кръвоизливи, навяхвания, счупване на кост, циреи, лимфни отоци

Зарасличе, черен оман, Symphytum officinale

Разпространение

Расте по влажни места из крайречни храсталаци и като бурен край огради и пътеки из низините и предплани-ните на цяла България. Разпространено (обикновено единично) из цялата страна до 800 м надморска височина.

Употребяема част – Използуват се корените (Radix Syniphyti), събрани в края на лятото и през есента.

Химичен състав

Корените съдържат 0,8–1 % алантоин — вещество, което стимулира регенерацията на тъканите. Установени са пиролизидинените алкалоиди симфитин, ехинатин и лазиокарпин. Съдържат се също 10–15% слузни вещества, скорбяла, дъбилни вещества, смоли, танини, захароза, галова киселина, скорбяла, аспарагин, фенолни киселини, тритерпени и следи от етерично масло.
Основно действие. Регенеративно,предизвиква растеж на съединителнотъканни и костни клетки, противовъзпалително, противоязвено, ускорява зарастването на рани.
Експериментални и клинични данни: действието на черния оман е потвърдено от редица проучвания в различни страни. Като основа на активноста на билката се приемат наличните в растението танини и присъствието на алатонин. Доказано е, че аланонинът оказва стимулиращо въздействие върху разрастването на нови фибробласти.

Прилага се при: счупени кости,язва на стомаха и дванадесетопръстника, улцирозен колит, варикозни язви, незаздравяващи рани, маточни и белодробни кръвоизливи. Външно се препоръчва за лапи при навяхвания счупване на кост, циреи, лимфни отоци и др.
Употреба: 2 чаени лъжици в 300мл студена вода кисне 8 часа.Прецежда се.Същата билка се запарва за 10мин в 200мл вряща вода. Двата извлека се смесват и се пие на глътки за деня.

Не се препоръчва продължителна вътрешна употреба на билката!

Външно за компреси-1 шепа ч.оман+3-4 капки горещо олио+вряща вода се разбъркват до гъста каша и се поставя на марля за 20-тина минути.

Зарасличе

ГРАДИНАЗарасличе, черен оман, Symphytum officinale

- A word from our sposor -

spot_img